Musslor som syssla.
- Hans Ekström
- för 2 dagar sedan
- 1 min läsning
Uppdaterat: för 11 timmar sedan
Åtta medlemmar i Kivik Tång gav sig tidigt iväg med bil mot Stubbekøbing på Falster för att under en dag hälsa på föreningens vänner i Grønsund Havhave.

Deras stormsäkra anläggning vid kaj för odling av musslor och tång är imponerande. Förutsättningarna på platsen liknar våra med en salthalt (salinitet) strax under en procent vilket innebär en långsam tillväxt.

Odlingsstrumpor preparerade med små musslor hängs ner i vattnet och det kan sedan ta upp till fyra år innan det är dags för skörd. Även blåstång, sockertång och rörhinna ingår i deras odling. Vi tipsade om vårt försök med grönsaker som ett komplement.
Grønsund Havhave har en väl utvecklad relation till skolan och ett pedagogiskt upplägg med teori och praktik. Äldre elever undervisar yngre och i första klass får barnen ett eget rep i odlingen att sköta.
Under besöket fick vi smaka på kryddad blåstång och till lunch serverades en utsökt musselsoppa med hembakat bröd. Tack till musselodlarna på Falster.
Vid pennan, Anders Andersson
Comments