
Kivik Tångs kurser om hav, alger och odling arrangeras av Vuxenskolan i Simrishamn tillsammans med kommunens Marint Centrum. Inbjudna föreläsare svarar för respektive program och innehåll.


Kursprogram 2025
Ingen anmälan till säsongens nio kurser behövs. Betala avgiften i förväg eller när du kommer till föreläsningen. Pausfika ingår. Välkommen till årets serie av Kivik Tångs uppskattade träffar.
Scrolla ner till slutet av den här sidan för en kort presentation av årets sex föreläsare.
1. Idémöte om tång- och grönsaksodling.
Styrelsen
29 januari - 18:30-20:00. Äppelgården Kivik.
En tillbakablick av vad vi lärt oss under våra genomförda försök, samt idéer för framtiden. Diskussioner om en framtidsbild som vi vill uppnå med vår odling, skörd och användning. Ett avstamp för framtida Kivik Tång, var med och forma denna.
Kurs 25.1 är avgiftsfri.
2. Hållbarhet - produktion och konsumtion av livsmedel.
Ulla Rosander och Josefine Larsson
12 februari - 18:30-20:00. Äppelgården i Kivik.
Livsmedel är grunden för vår hälsa, vårt välbefinnande och vår kultur. Vissa typer av livsmedelsproduktion kan däremot ha negativ inverkan på miljön. En hållbar livsmedelsproduktion är nödvändig för att upprätthålla miljöns hälsa, säkerställa livsmedelssäkerhet och främja social och ekonomisk välfärd över tid.Föreläsningen tar upp vattenrelaterade frågor med koppling till FN:s hållbarhetsmål nummer 6 och 14, inklusive problem som övergödning och PFAS samt möjligheter att odla tång som en resurs i Östersjön. Den belyser också ekosystemtjänster, med särskilt fokus på pollineringskrisen och dess inverkan på biologisk mångfald. Vidare diskuteras hållbarhetsmål med exempel på odling både på land och i vatten samt hur vi kan bidra till hållbar produktion och konsumtion. Föreläsningen ger konkreta förslag på vad vi kan göra för att främja en mer hållbar framtid. Kom och lyssna på när Ulla och Josefine presenterar och diskutera detta aktuella ämne.
Avgift 50 kr för medlemmar i Kivik Tång, övriga 100 kr.
Betala med Swish 123 162 08 97 eller BG 108-2312.
Ange Kurs 25.2 och ditt namn vid betalning.
3. Detaljplanering odlingsverksamheten.
Styrelsen
19 februari - 18:30-20:00. Äppelgården Kivik.
Fortsatt utveckling och detaljering av den framtidsbild vi skapade avseende odling skörd och användning.
Kurs 25.3 är avgiftsfri.
4. Projekt Tångkusten och erfarenheter från Japan.
Gonçalo Carneiro och Josefine Larsson
26 mars - 18:30-20:00. Marint Centrum Simrishamn.
De senaste två åren har projektet Tångkusten arbetat för att utveckla tekniker för odling av tång i Östersjön, med fokus på Österlen. Inom ramen för projektet har ett kläckeri etablerats, där försök pågår med såväl sådd av rep och nät för odling i havet, som odling i frilevande form på land. Odlade arter är för närvarande rörhinna (Ulva intestinalis) och tarmtång (Ulva prolifera), som bägge förekommer och är lämpliga för odling i Östersjön. Rörhinna odlas redan i flytande pallkragar i Kivik. Hösten 2024 har även försök gjorts att torka, röka och frystorka tången, med intressanta resultat.Kom och lyssna på när Josefine och Gonçalo berättar mer om tekniker och utmaningar kopplat till tångodling i Östersjön. Under detta tillfälle kommer vi även att besöka Tångkustens kläckeri där sådd av rep och odling i frilevande form pågår. De kommer även berätta om erfarenheter från en studieresa till Japan för att lära sig föröknings- och odlingstekniker.
Avgift 50 kr för medlemmar i Kivik Tång, övriga 100 kr.
Betala med Swish 123 162 08 97 eller BG 108-2312.
Ange Kurs 25.4 och ditt namn vid betalning.
5. Framtagning av bl a schampo och tvål med tång.
2 april - 15:00-19:00. Vuxenskolan Simrishamn.
Under 2024 genomfördes ett antal träffar för att utveckla andra tillämpningar med tång. Detta arbete fortsätter där vi aktivt skall ta fram nya tillämpningar som deltagarna får vara med och utveckla samt ta med sig hem. Det blev en mycket uppskattad aktivitet under 2024, bl a gjordes papper, tvål och schampo.
Avgift 50 kr för medlemmar i Kivik Tång, övriga 100 kr.
Material till självkostnadspris tillkommer.
Betala med Swish 123 162 08 97 eller BG 108-2312.
Ange Kurs 25.5 och ditt namn vid betalning.
6. Tång i östra Asien.
Jane Yu
23 april - 18:30-20:00. Vuxenskolan Simrishamn.
Östasien, särskilt Japan, har en lång historia av tångkonsumtion, med ett brett utbud av olika typer av tång som äts och tillagas på olika sätt. Och tång är djupt förknippat med matkulturen i både Japan och Korea. Jane Yu kommer att ge en inblick i matlagningssätt. Låt oss inspireras av Janes kunskaper att använda tång i vårmatlagning. Vi kommer att få laga ett antal rätter under Janes guidning samt smaka på dessa läckerheter efteråt. Kom och låt dig inspireras av Jane och ta chansen att laga och smaka på tångrätter.
Avgift 50 kr för medlemmar i Kivik Tång, övriga 100 kr.
Råvaror till självkostnadspris tillkommer.
Betala med Swish 123 162 08 97 eller BG 108-2312.
Ange Kurs 25.6 och ditt namn vid betalning.
7. Matlagning.
21 maj - 18:00-20:00. Samling vid Sjöboden Kivik alt 15:00-19:00 Vuxenskolan Simrishamn.
Fanny Åberg har under höstens studier i mat- och måltidsvetenskap, i franska Toulouse, genomfört ett projekt att utveckla recept med tång åt oss. Vi kommer laga några av hennes recept och vi får äran att smaka dessa.
Avgift 50 kr för medlemmar i Kivik Tång, övriga 100 kr.
Råvaror till självkostnadspris tillkommer.
Betala med Swish 123 162 08 97 eller BG 108-2312.
Ange Kurs 25.7 och ditt namn vid betalning.
8. Ätliga växter i och vid Östersjön – kort vandring.
Agne Paulsson
18 juni - 18:30-20:00. Samling Sjöboden Kiviks hamn.
Följ med Agne på en vandring längs Kiviks stränder för att se vilka ätbara växter som området bjuder på.
Avgift 50 kr för medlemmar i Kivik Tång, övriga 100 kr.
Betala med Swish 123 162 08 97 eller BG 108-2312.
Ange Kurs 25.8 och ditt namn vid betalning.
9. Vem bor i tången?
Håvning i och guidning av Hanöbuktens ekosystem samt matlagning.
Josefine Larsson och medlemmar Kivik Tång
28 juni - 10:00-14:00. Samling vid Sjöboden Kiviks hamn.
Förse dig med vadarbyxor, håv och vattenkikare och följ med Josefine ut i vattnet och kika ned bland blåstång och rörhinna. Ta chansen att lära dig mer om tångens roll i ekosystemet och träffa på alla dess invånare. Var med att laga mat. Kom och lyssna på Josefine Larsson och lär dig mer om vem som bor i tången.
Kurs 25.9 är avgiftsfri.

Årets föreläsare:
Ulla Rosander är dietist och fil. lic i cell- och molekylärbiologi, har forskat inom cellbiologi och nutritionsepidemiologi, och undervisat i näringsfysiologi på Högskolan Kristianstad. Ulla har skrivit boken ”Miljö, mat och hälsa ur ett hållbarhetsperspektiv”.
Josefine Larsson är marinbiolog och forsknings- och innovationskoordinator på Marint Centrum i Simrishamn, där hon tillsammans med forskare från Lunds universitet driver projekt inom marin ekologi, marina näringar och vatten i kretslopp. Hon är disputerad inom miljövetenskap och driver även egen forskning om miljögifter i Östersjöns näringsväv.
Gonçalo Carneiro har doktorerat i biokemi och till större delen av sitt yrkesliv arbetat med förvaltningsfrågor kopplade till hav och kustzoner. Nu ägare och VD för Souto Ocean Culture AB samt ansvarig för projekt Tångkusten med sikte på en skånsk tångindustri.
Fanny Åberg läser en kandidatexamen i mat- och måltidsvetenskap på Högskolan Kristianstad.
Jane Yu är matkreatör och lärare inom kinesisk litteratur och språk samt arbetar med översättning. Utbildad inom management consulting.
Agne Paulsson är biolog och sjuksköterska samt lärare vid Högskolan Kristianstad. Som "grön" biolog undervisar han även i floristik och faunistik, artbestämning av växter och djur. Har en Youtube-kanal, @agnepaulsson, väl värd att besöka.
PS. För medlemmar finns tidigare kurser och föreläsningar på Vuxenskolans Learnify.